De training
Het schuldhulpverleningstraject is geen lineair traject. Als schuldhulpverlener kom je vroeg of laat situaties tegen die het hele schuldhulpverleningstraject aan het wankelen brengt. Een schuldeiser die een goed onderbouwd betalingsvoorstel weigert terwijl alle andere schuldeisers instemmen. Een bedreigende situatie van uithuiszetting, afsluiting gas, water en licht of de opzegging van de zorgverzekering. Dit zijn tegenslagen die de weg naar schuldenrust belemmeren. De schuldhulpverlener kan echter via de rechter dwangmiddelen inzetten. Het dwangakkoord en moratorium vormen daarmee krachtige Wsnp-instrumenten die heil kunnen bieden om hobbels in het schuldhulpverleningstraject tegen te gaan.
Trainingsvorm
Deze training wordt aangeboden door middel van blended learning. In de training wordt gebruikgemaakt van een combinatie tussen e-learning en klassikale bijeenkomsten. Dat houdt in dat de theoretische kant van het onderwerp wordt behandeld in een of meerdere e-learnings en de praktijk vooral aan bod komt tijdens de klassikale bijeenkomsten aan de hand van casuïstiek en het bespreken van dilemma’s en knelpunten in de uitvoering.
E-learning
Voorafgaand aan de klassikale bijeenkomsten volg je voor deze training de volgende e-learning:
Het volgen van de e-learning voorafgaand aan de klassikale bijeenkomst is een verplicht onderdeel van de training. Op deze wijze is gegarandeerd dat iedereen met hetzelfde kennisniveau deelneemt aan de klassikale bijeenkomst.
Klassikale bijeenkomsten
Tijdens de twee klassikale dagen wordt volledig ingezoomd op de praktijk van de deelnemer. Er wordt gewerkt met casuïstiek uit de praktijk, uitspraken van de rechters en dilemma’s en knelpunten in de uitvoering. Het uitwisselen van ervaring en kennis wordt sterk aangemoedigd. Deelnemers worden uitgenodigd invloed te hebben op het programma door vooraf input te leveren.
Resultaat
Na het volgen van deze training zul je beschikken over de volgende vaardigheden en kennis:
- Je hebt grondige kennis van de (wettelijke) regels met betrekking tot het dwangakkoord en moratorium.
- Je bent in staat om het dwangakkoord en moratorium volgens de formele vereisten aan te vragen.
- Je kunt beoordelen in welke gevallen een verzoek tot dwangakkoord- en moratorium kansrijk is en in welke gevallen niet.
- Het begrijpen en kunnen toepassen van het beginsel van gelijke berechtiging van schuldeisers en het belang van effectieve toelichting door de schuldhulpverlener.
- Je hebt de vaardigheid om, vanuit jouw rol, anderen te overtuigen waarom het dwangakkoord in vergelijking met de Wsnp een gunstiger traject is voor alle betrokken partijen.
- Je kunt effectief beargumenteren waarom het voorgestelde voorstel redelijk is en het hoogst haalbare resultaat vertegenwoordigt.
- Je kunt de cliënt op een effectieve manier informeren over de procedures en voorbereiden (coachen) op de dwangakkoord- en moratoriumzitting.
Accreditatie
Na het voltooien van alle verplichte onderdelen van de training ontvangen deelnemers een certificaat. Deze training is door Kiwa erkend en geaccrediteerd voor 14 PE-punten.
Evaluatie
