De training
De correcte toepassing en uitvoering van de beslagvrije voet biedt de burger bescherming in het kunnen voorzien in het levensonderhoud. De beslagvrije voet vormt de basis voor de berekening van het vrij te laten bedrag. Dit is het bedrag dat iemand die in een schuldenregeling zit, overhoudt om van te leven. De hoogte van het bedrag bepaalt daardoor ook hoeveel iemand maandelijks kan aflossen aan schuld. Het correct berekenen van de beslagvrije voet en het vrij te laten bedrag is belangrijk. Is het bedrag te laag? Dan ontstaan er mogelijk nieuwe schulden door het niet kunnen betalen van vaste lasten.
Trainingsvorm
Deze training wordt aangeboden door middel van blended learning. In de training wordt gebruik gemaakt van een combinatie tussen e-learning en klassikale bijeenkomsten. Dat houdt in dat de theoretische kant van het onderwerp wordt behandeld in een of meerdere e-learnings en de praktijk vooral aan bod komt tijdens de klassikale bijeenkomsten aan de hand van casuïstiek, het oefenen met berekeningen en het bespreken van dilemma’s en knelpunten.
E-learning
Voorafgaand aan de klassikale bijeenkomsten volg je voor deze training de volgende twee e-learnings:
Het volgen van de e-learnings voorafgaand aan de klassikale bijeenkomsten is een verplicht onderdeel van de training. Op deze wijze is gegarandeerd dat iedereen met hetzelfde kennisniveau deelneemt aan de klassikale bijeenkomst.
Klassikale bijeenkomsten
Tijdens de eerste twee klassikale dagen wordt volledig ingezoomd op de praktijk van de deelnemer. Er wordt gewerkt met casuïstiek, geoefend met de berekeningen van de beslagvrije voet en het vrij te laten bedrag en de eventuele dilemma’s en knelpunten in de uitvoering. Na de twee klassikale bijeenkomsten neem je binnen zes weken deel aan een derde bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst staat de toepassing van de opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk centraal. En wordt met casuïstiek uit de eigen praktijk gewerkt. Deze bijeenkomst sluit je af met een borgingsplan.
Resultaat
Na deze training kun je de beslagvrije voet en het vrij te laten bedrag op correcte wijze controleren en (her)berekenen. Je hebt het inzicht en de vaardigheden om de beslagvrije voet en het vrij te laten bedrag (tijdig) te laten corrigeren. Je kunt de burger op effectieve wijze ondersteunen bij vragen over de beslagvrije voet en het vrij te laten bedrag en je bent in staat knelpunten in de uitvoering te signaleren en bij te dragen aan een goede oplossing.
Accreditatie
Na het voltooien van alle verplichte onderdelen van de training ontvangen deelnemers een certificaat. Deze training is door KIWA erkend en geaccrediteerd voor 18 PE-punten (2023) en 23 uur (2024).