De training
Het aantal ondernemers dat in financiële problemen verkeert, is sinds de coronacrisis aanzienlijk gestegen. Gezien de huidige prijsstijgingen wordt verwacht dat deze trend eerder zal toenemen dan afnemen. Hierdoor zullen steeds meer ondernemers een beroep doen op gemeentelijke voorzieningen, zoals schuldhulpverlening. Als financieel/juridisch hulpverlener speel jij een cruciale rol in het effectief ondersteunen van deze groep.
Deze training zal aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden helder uiteenzetten welke vormen van ondernemerschap er zijn, welke belastingen van toepassing zijn op verschillende soorten ondernemers en welke voorzieningen er zijn om het inkomen te vergroten en financiële problemen aan te pakken voor ondernemers. De training is gericht op de rol die jij als sociaal professional hebt bij het ondersteunen van ondernemers in nood.
Trainingsvorm
Deze training wordt aangeboden door middel van blended learning. In deze training wordt gebruik gemaakt van een combinatie tussen e-learning en klassikale bijeenkomsten. In de e-learning wordt wet- en regelgeving met betrekking tot bestaanszekerheid uiteengezet, zodat de sociaal professional de rol van de centrale overheid en de gemeente op het gebied van bestaanszekerheid begrijpt. De praktijk komt vooral aan bod tijdens de klassikale bijeenkomsten aan de hand van casuïstiek en het bespreken van dilemma’s en knelpunten.
E-learning
Voorafgaand aan de klassikale bijeenkomsten volg je voor deze training de volgende e-learning:
- Besluit bijstandverlening zelfstandigen
Het volgen van de e-learning voorafgaand aan de klassikale bijeenkomst is een verplicht onderdeel van de training. Op deze wijze is gegarandeerd dat iedereen met hetzelfde kennisniveau deelneemt aan de klassikale bijeenkomsten.
Resultaat
Na de training ben je in staat een zelfstandig ondernemers met schulden op accurate wijze voor te lichten over de (on)mogelijkheden met betrekking tot het oplossen van zijn of haar schulden. Je kent de verschillende rechtsvormen, je weet welke belastingen betrekking hebben op ondernemers, je weet hoe een levensvatbaarheidsonderzoek te werk gaat, je weet wat het BBZ is en kent de mogelijkheden voor ondernemers vanuit de gemeente.
Accreditatie
Na het voltooien van alle verplichte onderdelen van de training ontvangen deelnemers een certificaat.
Deze training is door KIWA erkend en geaccrediteerd voor 14 PE-punten.
Accreditatie voor deze training wordt aangevraagd bij Registerplein en SKJ.